Güllük - En perle i nærheden af Bodrum, Tyrkiet
   
 

 

 

Tyrkiske toiletter - alt hvad du bør vide

Hvis man ikke nøjes med at opholde sig på et turisthotel, kan et besøg på et tyrkisk toilet godt give anledning til spørgsmål om tyrkiske toiletforhold.

To typer tyrkiske toiletter

Der findes to typer toiletter (Tuvalet) i Tyrkiet. Der er den type, man sidder på, lige som i Danmark, og så er der pedaltoilettet, hvor du sidder på hug. Det er ikke så ofte, at man møder pedaltoilettet i turistområder, men man skal ikke langt væk før man ser dem på offentlige toiletter. Pedaltoiletter kan være et skræmmende bekendtskab, men de er på sin vis ret hygiejniske, da man i sagens natur ikke har kontakt med et toiletsæde. Folk, der har forstand på det, mener ydermere at hugstillingen er bedre for dine tarme. Pas på at indholdet i dine lommer ikke ryger ud.

 

         Tyrkiske toiletter - for herrer Tyrkiske toiletter - for damer  

Toiletter til mænd og kvinder er markeret med henholdsvis Bay og Bayan.

 

Lær at elske toilettets spuler - den er meget hygiejnisk

En vigtigt særkende ved almindelige tyrkiske toiletter er den lille spulerdyse, som findes bagest for oven i toiletkummen. Mange turister når aldrig at opdage dens eksistens, men det er faktisk en rigtig god opfindelse. Man lukker op for vandet med hanen på væggen ved siden af toilettet. Hanen er sædvanligvis placeret, så du kan nå den med højre hånd, som jo er den rene og den, du forventes at spise med. Den venstre er så den, du bruger til at rengøre dig med.

 
Tyrkiske toiletforhold - spuleren

Spanden ved siden af toilettet

Når man har spulet sig godt ren, er toiletpapir faktisk kun beregnet til at tørre det tilbageblevne vand af med. Det brugte papir smides sædvanligvis i toiletspanden. Tyrkerne kan blive forundret over at finde toiletpapir med efterladenskaber i spanden, når en turist ikke har vist, at man skulle benytte spuleren først.

Meget bedre for kloaksystemet

Man skyller sig altså ren og benytter derfor ikke lige så meget toiletpapir, som i Danmark. Af samme grund er kloakrørene af mindre dimension end i Danmark, og de stopper hurtigere til, når man hælder en masse toiletpapir i. Derfor vil man i mange turistområder se formaninger om at smide toiletpapiret i toiletspanden og ikke i toilettet.

Find toilettet ved moskeen

Skal man finde et offentligt toilet, er det ofte en god ide, at spørge i nærheden af moskeen. Man skal måske betale et mindre beløb for at bruge toilettet, men så får du som regel også udleveret nogle få stykker papir. Det kan være en god ide at medbringe toiletpapir, når man er på tur.

 

Af Karsten Andersen

Gulluk.dk
karsten@onlinewebdesign.dk