Güllük - En perle i nærheden af Bodrum, Tyrkiet
   
 

 

 

Güllük - Tyrkiet

Güllük - en havneby ved Mandalya bugten

I den smukke Mandalya bugt på Tyrkiets vestkyst ligger havnebyen Güllük med sine godt 4.000 indbyggere. Güllük har sin egen kommune og rådhus indtil maj 2014, hvor man bliver lagt ind under Milas. Den gamle bydel består af lave huse spredt ned ad bjergskråningen mod havet. I centrum ligger havnepromenaden med restauranter, cafeer og butikker. Byen er kun et par km lang fra de ene ende til anden.

Güllük er oprindeligt en meget lille havneby, hvor fragtskibe i mange år lagde til. Med tiden er havnefarten aftaget, og nybyggeri og udenlandske besøgendes interesse for bugten tiltaget. Den største del af udenlandske besøgende er englændere og danskere, der er faldet for den smukke bugt og den hyggelige by. Nogle er på charterrejse men en del har købt bolig i området.

Ikke særlig turistet og afslappet atmosfære

Güllük har forholdsvis få hoteller, og atmosfæren i byen er imødekommende og afslappet – de fleste kender hinanden, og tager pænt imod dem, de ikke kender. Man finder lokale lystfiskere på havnefronten, og på restauranterne kan du få serveret dagens friske fangst fra bugtens fiskerbåde. Fiskene fra fiskefarmene går for ikke at være af samme høje kvalitet - så spørg spørg efter fisk fanget i havet.

Flere steder langs havnepromenaden er der mindre sandstrande, som man er velkommen til at benytte. Der er nogle steder klipper ned til stranden, men havbunden er en fin kombination af sand og sten. I den indre havn ligger de små traditionelle krydstogtskibe til på deres sejlads rundt i Bodrum-halvøens bugter.

Kun 9 km fra Milas lufthavn

Güllük ligger kun 9 km fra Milas lufthavn. Byen er et oplagt sted, hvis du ønsker at holde ferie i rolige og autentiske omgivelser, og samtidig have mulighed for at tage ind til større byer som feriebyen Bodrum, der ligger ca. 40 min. væk, eller til det mere traditionelle Milas, som ligger en halv time væk.

Güllüks historie

Det er lidt svært at blive klog på Güllüks historie. Spørger man nogle af de lokale fremgår det, at Güllük indtil 80'erne var en meget lille fiskerby med ganske få familier. Derudover har der været noget handel, hvilket fremgår af de gamle fredede lagerbygninger på havnen, hvor der i dag er restauranter. Kilder siger, at byen hed Küllük indtil 1933, hvorefter den ændrede navn til Güllük, som betyder noget i retningen af rosenhave, og det lyder jo unægteligt smukkere end Küllük, som iflg. ordbogen betyder 'askedynge'. Güllük har ligesom alle andre lokaliteter langs Ægæerhavet tilhørt det græske kulturområde, så byen må oprindeligt have haft et græsk navn. Men generelt går man ikke så meget op i sin græske fortid i Tyrkiet.

Hvad andre har skrevet om Güllük

Officielle hjemmesider om Güllük

 

Gode hjemmesider om Tyrkiet

Tyrkiske nyheder - Nyheder om Tyrkiet

 

 

Af Karsten Andersen

Gulluk.dk
karsten@onlinewebdesign.dk